Paddenstoelen-lasagna

Een heerlijke zachte lasagna met verse paddenstoelen, lekker veel kaas, een geurige bechamelsaus en verse kruiden. Dit is één van onze favorieten.

 

Soort gerecht, aantal personen, bereidingstijd

Hoofdmaaltijd, 6/8 personen, voorbereiding ca 1 uur +  oventijd lasagna (zie verpakking), gemiddeld 30 minuten

Benodigdheden

Voor de paddenstoelenvulling:
600 g portobello’s (ca 8 stuks)
600 g kastanjechampignons
1 grote ui
3 tn knoflook
olijfolie
zout en peper

Voor de kaasvulling:
250 g ricotta
250 g mascarpone
flinke handvol verse peterselie
handvol verse oregano
1 ei
zout en peper

Voor de bechamelsaus:
70 g roomboter
80 g bloem
1 ltr volle melk
blaadje laurier
verse tijm
stukje nootmuskaat

Voor de lasagna:
boter
250 g lasagna (vers of gedroogd)
300 gr mozzarella (of meer)

Bereiden

Paddenstoelenvulling: Paddenstoelen in plakken snijden. Ui en knoflook snipperen.
25 g ui apart houden voor de bechamelsaus. Olijfolie verwarmen, ui zachtjes fruiten
(4 minuten), knoflook toevoegen en fruiten (nogmaals 7 min). Paddenstoelen toevoegen en 12 min bakken tot ze zacht zijn. Op smaak maken met zout en peper. Apart zetten.

Kaasvulling: Kruiden grof snijden. Alle ingrediënten in een grote kom mengen.
Apart zetten.

Bechamelsaus: Boter smelten, 25 g ui zacht fruiten, bloem toevoegen en mengen,
e
ven laten garen (5 minuten). Langzaam de melk toevoegen. Blijven doorroeren zodat
de klontjes verdwijnen, maar niet kloppen. Eenmaal aan de kook de tijm, geraspte nootmuskaat en laurierblad toevoegen, 15 minuten zachtjes doorkoken, dan zeven.
Op smaak maken met zout en peper. Apart zetten.

Lasagna:  Oven voorverwarmen (180°c of zie verpakking lasagna). Schaal beboteren. Mozzarella in stukjes snijden. Lepel bechamel op de bodem scheppen en uitstrijken. Bedekken met een laag lasagnavellen.  Wat mozzarella en beetje bechamelsaus bewaren voor de bovenkant. Met de rest nu 3 lagen maken, elke laag bestaat steeds uit achtereenvolgens (1/3 van de) kaasvulling, 1/3 paddenstoelen-vulling,  1/3 bechamel-saus en 1/3 mozzarella, afgedekt met een laag lasagnavellen. Na 3 lagen de rest van de bechamel over de bovenkant schenken en de achtergehouden mozzarella erover strooien. Kijk op de verpakking van de pasta voor de juiste tijd in de oven, minimaal 30 minuten.

Tip

Vervang in het seizoen een deel van de portobello’s en kastanjechampignons door andere paddenstoelen, bijvoorbeeld 150 g cantharellen en (of) 150 g oesterzwammen, of andere verse paddenstoelen. Deze pas aan het einde van de 12 minuten meebakken.

Gesloten voor commentaar.