Crostini met portobello en olijventapenade

Soort gerecht, aantal personen, bereidingstijd

Hapje of voorgerecht, ongeveer 12 crostini,  circa 25 minuten

Benodigdheden

4 portobello’s
1 stokbrood, schuin gesneden in 12 dikke plakken,
olijfolie
6 blaadjes basilicum

Voor de tapenade:

kleine kappertjes, afgespoeld
knoflook
75 gr ontpitte groene olijven, fijngehakt
6 blaadjes basilicum, fijngesneden
sap van ½ citroen
versgemalen zwarte peper

Voorbereiden

Oven voorverwarmen op 180°C.
Sneetjes stokbrood op een bakplaat leggen en bestrijken met olijfolie.
In ongeveer 10 minuten in de oven goudbruin roosteren en laten afkoelen.
De portobello’s met een stukje papier eventueel wat schoonwrijven en met de bolle kant naar beneden op een licht met olie ingevette bakplaat leggen.
Besprenkelen met olijfolie, bestrooien met zout en peper en in ongeveer 12 minuten in de oven laten garen.
Uit de oven nemen en opzij zetten.

De tapenade maken door de kappertjes met de knoflook in een vijzel fijn te maken.
De fijngesneden olijven en basilicum toevoegen en alles tot een grove puree wrijven.
Wat citroensap en peper naar smaak toevoegen. Zout is niet nodig.

Bereiden en serveren

De portobello’s en tapenade op kamertemperatuur laten komen.
De portobello’s in grove stukken hakken.
De crostini (vlak voor serveren) op een grote platte schaal leggen en elk ervan met een lepel tapenade beleggen. De stukjes portobello over de crostini verdelen en het geheel rijkelijk besprenkelen met olijfolie. De basilicum scheuren en over de crostini verdelen. Direct serveren.

Geen vijzel?

U kunt de tapenade ook in een blender of keukenmachine maken.
U kunt ook wat meer (dunnere) crostini maken. Verdeel tapenade en portobello’s gelijkmatig over alle crostini.

Naar een recept uit: Paddestoelen, een smakelijk verzameling van overheerlijke gerechten, Lesley Mackley

Gesloten voor commentaar.