Koken

Portobello Van de Vorle

Een goed product vraagt om persoonlijke aandacht. Dat is het idee van René en Marja van de Vorle. Maar hun paddenstoelen worden pas echt bijzonder als ú er in de keuken iets heel lekkers mee maakt. Zij vertellen u graag hoe. Klik op de afzonderlijke recepten voor informatie.

Smaak

Paddenstoelen hebben een belangrijke culinaire rol. Het zijn smaakmakers puur natuur. Al is de smaak moeilijk te omschrijven. Het is een specifieke smaak die de Japanners met een mooi woord ‘umami’ noemen, wat delicieus betekent, en ook wel de vijfde smaak wordt genoemd. Umami heeft niet echt een ‘eigen’ smaak, anders dan de vier andere basissmaken, zoet, zuur, zout en bitter. In plaats daarvan versterkt het de andere smaken in een gerecht. Culinair gezien is het daarom een heel belangrijk ingrediënt. Het helpt om het bouquet, de veelzijdigheid van smaken van een gerecht op een natuurlijke manier tot haar recht te laten komen.

Paddenstoelen gebruiken en bewaren

in de koeling

Gebruik onze  paddenstoelen liefst zo vers mogelijk. Wilt u ze toch even bewaren?
Doe dat dan in een koeling en dek de paddenstoelen af. Maar sluit de verpakking niet helemaal af, anders wordt het product vochtig en lelijk.

niet wassen

Paddenstoelen voor gebruik liever niet wassen. Ze zuigen het water op en dit gaat
ten koste van de smaak. Even voorzichtig borstelen of afvegen met een stukje
(vochtig) keukenpapier is voldoende.

apart bewaren

Bewaar paddenstoelen niet bij sterk ruikende groenten zoals prei, ui en knoflook. Paddenstoelen nemen namelijk gemakkelijk geurtjes over. Bewaar paddenstoelen
ook niet bij (citrus)fruit. Dit geeft een stof af die ervoor zorgt dat de kwaliteit
van de paddenstoelen snel afneemt (afrijpen).

invriezen

Wilt u paddenstoelen langer bewaren, dan kunt u die blancheren (kort koken) of sauteren (kort bakken). Laten uitlekken en afkoelen op keukenpapier.
Daarna kunnen ze in de vriezer, waar ze ongeveer 3 maanden houdbaar zijn.

Meer ideeën?

Wilt u meer weten over paddenstoelen? Of heeft u graag meer recepten of menusuggesties? Neem dan contact met ons op.

Gesloten voor commentaar.