Gebakken kastanjechampignons

De klassieke manier om champignons te eten. Lekker bij een stukje vlees of met geroosterd brood.

soort gerecht, bereidingstijd

Bijgerecht bij vlees, lunchgerecht met toast of brood, 15 minuten, 4 personen

boodschappen

500 gr kastanjechampignons (of ongeveer 125 gr per persoon), 2 el boter, 125 gr rookspek-blokjes,  1 grote tn knoflook, 2 el verse peterselie, zout en versgemalen peper

voorbereiden

Champignons eventueel schoonmaken met een borsteltje of stukje keukenpapier en in plakjes of partjes snijden. De knoflook snipperen en peterselie fijnhakken.

bereiden

De boter in een koekenpan smelten en de kastanjechampignons op hoog vuur onder voortdurend omscheppen bakken tot ze mooi kleuren. De spekblokjes toevoegen en meebakken. Knoflook en peterselie toevoegen en nog een minuutje bakken.
Op smaak maken met (zout en) peper.

variatie

Er zijn veel variaties op dit basisrecept. Bak bijvoorbeeld samen met de spekblokjes ook een fijngesneden ui. Of vervang de spekblokjes door reepjes ham of bacon.
Of maak een compleet roerbakgerecht met champignons, spekblokjes, ui, paprika en knoflook. Gebruik één eetlepel boter en smelt aan het eind een klontje kruidenboter bij de champignons. Of bak de kastanjechampignons zonder vlees en maak ze op smaak met verse kruiden (tijm, rozemarijn, Italiaanse kruiden) en voeg een scheutje room toe.

 

 

Gesloten voor commentaar.