Groente en Paddenstoelen Orzo Salade

soort gerecht, aantal personen, bereidingstijd

Maaltijdsalade voor 4 personen (of 3 flinke porties), buffetgerecht, voorgerecht (in mooie porties geserveerd) voor 8 personen of meer, ca 1 uur

benodigdheden

voor de salade
300 gram orzo (kleine pasta in de vorm van een graankorrel)
2 kippenbouillon-tabletten (eventueel te vervangen door groentebouillon)
1 kleine courgette
1 of 2 puntpaprika’s (150-200 gram ongeveer)
100 gram kleine kerstomaatjes
100 gram feta (iets meer mag ook)

voor de paddenstoelen-topping
150 gram shiitake, vers (of andere paddenstoelen)
olijfolie
1 teen knoflook
1/2 eetl sojasaus (bv Kikkoman)
1 eetl rode wijn (restje)
zout en versgemalen peper

voor de saladedressing
80 ml olijfolie extra vergine
30 ml balsamico- of witte wijn azijn
1 eetl citroensap
1 tl gedroogde oregano
1 tn knoflook, in piepkleine stukjes
1 eetl peterselie, vers, fijngesneden (of 1 tl gedroogde peterselie)
2 tl honing (of agavesiroop)
Zout en versgemalen peper

voorbereiden

– Pan met water koken, de bouillontabletten toevoegen, de orzo koken in de bouillon volgens de aanwijzingen op de verpakking. In een vergiet schudden en laten afkoelen.
– De courgette in plakken van ongeveer 1 cm dik snijden en even kort roosterent in een grillpan. Bestrooien met peper en zout, laten afkoelen. De plakken doormidden snijden.
– De paddenstoelen bakken. Daarvoor de knoflook heel fijn snijden en de paddenstoelen in grove stukken of plakken snijden. Wat olijfolie verwarmen in een koekenpan en de knoflook heel kort fruiten (niet verbranden!). Meteen de paddenstoelen toevoegen en alles goed husselen. Bedruppelen met de sojasaus en al omscheppend enkele minuten bakken. Als laatste de wijn toevoegen en nog een paar minuten bakken, tot de paddenstoelen licht gebakken zijn. Bestrooien met peper en zout en laten afkoelen.
– De paprika in kleine blokjes en de tomaatjes in drie of vier stukken snijden. De feta in kleine blokjes snijden.
– De dressing maken door alle ingrediënten te mengen

bereiden

Voor de salade alle ingrediënten voorzichtig door elkaar mengen, maar de paddenstoelen nog even apart bewaren. De saladedressing door de salade mengen.
Naar smaak nog wat extra olijfolie, peper of zout toevoegen.

serveren

Proeven of de salade goed op smaak is. De salade serveren op een grote schaal of bord. Of er mooie éénpersoons-porties van maken. De salade bestrooien met de gebakken paddenstoelen en wat extra fijngesneden peterselie.    

variatie

De orzosalade met wat extra groene sla serveren, bijvoorbeeld veldsla, voor een extra bite. Verschillende soorten paddenstoelen gebruiken, bijvoorbeeld een paddenstoelenmelange. En mogen de paddenstoelen in de hoofdrol? Gebruik er dan gerust wat meer van!

Naar een recept van @thedishonhealthy

Gesloten voor commentaar.