Soort gerecht, aantal personen, bereidingstijd
hoofdgerecht, 5 personen, voorbereiding 20 minuten, bereiding 20 minuten
Benodigdheden
400 gr italiaanse pasta (bv tortiglioni, penne), 350 gr kastanjechampignons,
1 el olijfolie, 1 middelgrote wortel, 1 kleine ui, 1 tn knoflook, 250 gr rundergehakt,
500 gr tomatensaus of gepelde tomaten in stukjes, ¾ blokje runderbouillon,
3 takjes basilicum (vers), 250 gr ricotta (verse kaas), 3 takjes peterselie (vers),
1 el vloeibare boter (bv becel light), versgemalen peper
Voorbereiden
Kastanjechampignons, wortel en ui schoonmaken en in kleine blokjes snijden.
Knoflook snipperen.
Bereiden en serveren
Pasta koken volgens de aanwijzingen op de verpakking. Olijfolie verwarmen en
kastanjechampignons, wortel, ui en knoflook fruiten, ongeveer 5 minuten.
Gehakt in een aparte pan rul en bruin bakken. Groenten en gehakt bij elkaar scheppen
en daar de tomatensaus, het verkruimelde bouillonblokje en de basilicum in
stukjes door roeren. Nog 5 minuten zachtjes laten stoven. Ondertussen de peterselie fijn hakken en apart in een kom door de ricotta roeren. De pasta afgieten en omschudden met de vloeibare boter. Mengen met de saus en op smaak maken met peper. Op elke bord een lepel ricotta scheppen en er de pasta met saus naast scheppen.
Minder vlees, minder vet, minder caloriën, méér groente
Goede voornemens? Deze ‘bijna-bolognese’ is heel geschikt voor een dagje minder vlees. Oorspronkelijk gemaakt met 500 gr gehakt, wordt de helft van het vlees hier vervangen door 350 gr kastanjechampignons. Omdat de kastanjechampignon lekker stevig is, houdt het gerecht een prima bite. Door champignons te kiezen in plaats van extra gehakt vermindert u bovendien de hoeveelheid vet met ongeveer 25% en het aantal kcal met bijna 20%. En u voegt extra groenten toe aan uw maaltijd.
Er blijft voldoende vlees over met een beetje vet, want vet is ook smaak.
Voedingswaarde
528 kcal, 27 gr eiwit, 20 gr vet waarvan 8,7 gr verzadigd vet, 58 gr koolhydraten
als u de champignons en het gehakt zou vervangen door 500 gr rundergehakt:
632 kcal, 36 gr eiwit, 27 gr vet waarvan 12,4 gr verzadigd vet, 58 gr koolhydraten
met dank aan: MyPlate for Moms, How to feed Yourself and You Family Better, by Elizabeth Ward