Varkenshaasmedaillons met Paddenstoelen in Roomsaus

Soort gerecht, bereidingstijd

Hoofdgerecht, circa 30 minuten, 4-5 personen

Benodigdheden

400 gr varkenshaas
8 plakjes serranoham
4 el olijfolie
400 gr gemengde paddenstoelen
1 sjalot
8 takjes tijm (half bakje)
5 el madera (flesje 200 ml)
400 ml kookroom (of slagroom)
versgemalen peper en zout
Serveren met bijvoorbeeld aspergetips, sperziebonen, gebakken aardappelen of knapperige rösti

Voorbereiden

Sjalot snipperen. Tijmblaadjes van de takjes rissen. Paddenstoelen controleren, eventueel schoonvegen en in wat grotere stukken snijden. Varkenshaas in 8 stukken (rondjes, ‘medaillons’) snijden. Bestrooien met peper en (weinig) zout. De serranoham dubbelvouwen, zodat je een lange reep krijgt, en het vlees er rondom mee omwikkelen. Groenten en aardappelen (voor-)bereiden.

Bereiden

2 eetlepels olie in een ruime koekenpan verhitten. De sjalot 1 minuut fruiten. Paddenstoelen toevoegen en ongeveer 4 minuten bakken tot ze kleur krijgen. Tijmblaadjes toevoegen. Madeira over de paddenstoelen druppelen.
Vuur laag zetten en de room toevoegen. Ongeveer 5 minuten laten inkoken, of tot de saus de gewenste dikte heeft. Op smaak maken met versgemalen peper en zout. Ondertussen de bijgerechten maken. Het vlees bakken. Daarvoor de rest van de olie in een koekenpan verhitten en het vlees daarin in ongeveer 6 minuten bakken. Tussendoor omdraaien. Het vlees is dan mooi bruin vanbuiten en rosé vanbinnen. Direct serveren.

Serveren

Serveren met bijvoorbeeld aspergetips, sperziebonen, gebakken aardappelen of knapperige rösti.

Gesloten voor commentaar.