‘Nije Kaas’ en cranberry-compote

Ook al ooit tegen de kerst cranberry’s zien liggen in de winkel. Of een potje cranberry-compote in het kerstpakket gevonden? De cranberry-compote is heerlijk samen met een zachte schimmelkaas als brie of camembert om er een portobello mee te vullen. Afgelopen zaterdag hebben we in de Landwinkel van de Familie Spierings in Oss onze kleine portobello’s gevuld met hún zachte schimmelkaas, de ‘Nije Kaas’ en de cranberry-compote van Van Tosse. Met recht een Osse gevulde paddenstoel! ‘Portobello gevuld met brie en cranberry-compote‘ staat, zoals beloofd, vanaf vandaag op de website.

Geplaatst in Algemeen nieuws

Kerst !

Ondertussen zijn we alweer hartstikke druk met de voorbereidingen voor kerst.
Tijdens de kerst staan bij veel van onze klanten paddenstoelen op het menu.
Waren het traditioneel vooral de kastanjechampignons, dit jaar is er ook veel vraag naar de portabella, shiitake en oesterzwammen.

Kijk voor de kerst even tussen onze recepten of kom langs voor meer tips of ideeën.

Heeft u ook paddenstoelen op het menu? Voor en tijdens (!) de feestdagen is onze vers-automaat gewoon open (08.00-22.00u) voor verse paddenstoelen. Bovendien zijn we op maandag
24 december van 08.00 tot 15.00 met
het hele team op de kwekerij om u
in de gelegenheid te stellen ook grotere hoeveelheden af te halen.
We hebben volop paddenstoelen, maar heeft u iets speciaals nodig, of een behoorlijke hoeveelheid, dan is bestellen handig, via tel 0412-403326 of
info@vande-vorle.nl

Geplaatst in Algemeen nieuws

Geslaagde open dag Opening Het Paddenstoelenhuis op zondag 11 november

Overweldigend, zo mogen we het gerust noemen. De belangstelling tijdens de open dag bij de opening van Het Paddenstoelenhuis op zondag 11 november was groot.
De groepen werden allemaal wat groter, maar iedereen kon tóch rekenen op een rondleiding van René op de kwekerij. En hoewel Michael van Doorn van het gelijknamige cateringbedrijf véél soep had gemaakt, moest hij halsoverkop de keuken in om een extra pan op het vuur te zetten. Tijdens de open dag kon iedereen een kijkje nemen in
Het Paddenstoelenhuis, dat dit weekend voor het eerst de deuren opende.
En voor wie nu echt de smaak te pakken heeft zijn er vanaf dit weekend allerlei arrangementen te vinden op www.hetpaddenstoelenhuis.nl. Te beginnen met de Kookworkshop Feestelijke Paddenstoelen op 12, 17 en 18 december. Inschrijven kan via de website van Het Paddenstoelenhuis, door ons een een berichtje te sturen of even te bellen: 0412-403326. Graag tot ziens in Het Paddenstoelenhuis.

        

 

 

Geplaatst in Algemeen nieuws

Oss proeft de herfst met D-tv

De lokale omroep D-tv Oss heeft gisteren gefilmd, onder andere op onze paddenstoelenkwekerij, voor het herfstitem in de D-tv uitzending van dit weekend. In het fimpje legt René nog even uit waarom paddenstoelen eten zo bij de herfst hoort.

Voor wie het filmpje gemist heeft is hier de link.

Geplaatst in Algemeen nieuws

Portobello gevuld met nootjes

portobello met pistachios en pretzels

Regelmatig ontvang ik berichten met een link naar lekkere en bijzondere paddenstoelenrecepten. Toen ik de ingrediëntenlijst van deze gevulde paddenstoelen las werd ik erg nieuwsgierig. Wie komt er op het idee om voor de vulling van een portobello ‘pretzels’ (je weet wel, die zoute krakelingen) te gebruiken..? Als u een liefhebber bent van noten en nootjes, zal deze gevulde portobello zeker bij u in de smaak vallen. De vulling bestaat namelijk voor een groot deel uit pistachenootjes. Maar we proefden zeker ook nog het knapperige van de pretzels

voor deze portobello gevuld met nootjes :

2 grote portobello’s, 1/2 kleine ui, gesnipperd, 40 gr ongezouten pistachenootjes,     grof gehakt, 2 el olijfolie, 25 gr pretzels (of zoute stokjes), in stukjes, 2 el zure room, 2 el verse peterselie, fijngehakt, 1/4 tl versgemalen zwarte peper, scheut tabasco (of andere pepersaus)

Oven voorverwarmen op 200°c. De portobello’s eventueel voorzichtig schoonwrijven en de stelen uit de hoeden breken. De olie verhitten, de stelen fijnhakken, en samen met de gesnipperde ui en gehakte nootjes een paar minuten bakken, tot ui en stelen zacht zijn.

Stelen, ui en nootjes een paar minuten zachtjes bakken

Van het vuur af mengen met de andere ingrediënten.        De hoeden royaal vullen en in een schaal of op bakpapier in de oven plaatsen. Het duurt ongeveer 20 minuten tot de hoeden gaar zijn en de vulling lekker knapperig.

Eet smakelijk!

Geplaatst in culinair

Maashorstfair 2011 ‘Meet & eat’

De Maashorstfair op zondag 11 september was ditmaal in Oss. We hebben veel bezoekers voorbij zien komen die op hun beurt kennis hebben gemaakt met de kastanjechampignon en portobello en een lekker paddenstoeltje hebben meegepikt. We hopen dat iedereen heeft genoten van alles wat (o.a.) de landbouw te bieden heeft en natuurlijk zien we u deze herfst en winter graag terug op ons bedrijf in Berghem.

Geplaatst in Algemeen nieuws

De herfst kan beginnen.

de eerste oesterzwammen groeien

de eerste oesterzwammen groeien

Elk jaar tegen de herfst haalt René wat compostpakketten voor oesterzwammen in huis. We weten dat veel van onze klanten in het najaar graag ook andere paddenstoelen eten.

Na wat voorbereiding laten we de oesterzwammen buiten groeien. Zo groeien ze langzaam en krijg je die mooie stevige paddenstoelen met een grijsbruine kleur. Als het najaar niet te warm wordt, kunnen we een paar maanden genieten van deze puur natuur oesterzwammen.

Vandaag zag ik dat buiten al de eerste trosjes groeien. Wat ziet dat er prachtig uit!

De herfst kan beginnen.

Geplaatst in Algemeen nieuws

Zomerse crostini met de paddenstoelen van Martin

Deze week bracht Martin, de broer van René, paddenstoelen voor ons mee. In het mandje zaten gele cantharellen en witte shimeji (beukenzwam). Samen met wat verse portobello maakte ik een paddenstoelen-melange voor crostini. Knapperig vers stokbrood, verse paddenstoelen en een lichte witte wijn.. Deze zomerse dag kan niet meer stuk.

portobello, gele cantharellen en witte shimeji

Recept: Crostini met de paddenstoelen van Martin

Benodigheden (ca 12 stuks) : ca 300 gr paddenstoelen-melange (portobello en bv cantharellen, beukenzwam of oesterzwam), 1 klein stokbrood, 2 tn knoflook, 5 el olijfolie, 2 sjalotjes (of 1 ui), 1 el groene pesto, 1 el balsamicoazijn, 50 gr gesraspte parmezaanse kaas, vers gemalen peper

Het brood in dunne schuine plakken snijden. De knoflook boven de olijfolie persen en met 4 el van deze olie de sneetjes stokbrood bestrijken.

Vincent bestrijkt de crostini met knoflookolie

De paddenstoelen schoonvegen en in plakken of reepjes snijden, de sjalotjes (ui) snipperen. De paddenstoelen en sjalotjes (ui) samen met de padden- stoelen roerbakken in 1 el knoflookolie. Ondertussen de crostini een paar minuten krokant roosteren onder de hete grill. Van het vuur af de paddenstoelen mengen met de balsamicoazijn, de pesto en de kaas. Bestrooien met peper.                            De paddenstoelen over de crostini verdelen en onmiddellijk serveren.

Nb: Vertaald uit het italiaans betekent ‘crostino’ (meervoud crostini) ‘dunne toast’. Vaak wordt het brood zoals hier met knoflook, of met kruiden bestreken en op houtskool geroosterd. Dit recept maakt u ook prima met wat oud boerenbrood of een restje stokbrood.

Crostini met de paddenstoelen van Martin

Geplaatst in culinair

29 mei 2011 Drukke ‘Boerenmarkt’ in Oss

Boerenmarkt 29 mei 2011

Volop belangstelling voor de paddenstoelen

Op zondag 29 mei was er een  boel gezelligheid op het Walplein in het centrum van Oss tijdens de ‘Boerenmarkt’. In de rij van Osse agrarische ondernemers mochten wij natuurlijk niet ontbreken. Er werd volop gegeten van onze paddenstoelen-hapjes en veel Ossenaren gingen met een bakje kastanjechampignons of portobello’s naar huis. Om 17.00 u waren we dan ook helemaal ‘sold out’. Ossenaren die ons gemist hebben zijn natuurlijk altijd welkom op ons bedrijf.

Geplaatst in Activiteiten