Deze week bracht Martin, de broer van René, paddenstoelen voor ons mee. In het mandje zaten gele cantharellen en witte shimeji (beukenzwam). Samen met wat verse portobello maakte ik een paddenstoelen-melange voor crostini. Knapperig vers stokbrood, verse paddenstoelen en een lichte witte wijn.. Deze zomerse dag kan niet meer stuk.
Recept: Crostini met de paddenstoelen van Martin
Benodigheden (ca 12 stuks) : ca 300 gr paddenstoelen-melange (portobello en bv cantharellen, beukenzwam of oesterzwam), 1 klein stokbrood, 2 tn knoflook, 5 el olijfolie, 2 sjalotjes (of 1 ui), 1 el groene pesto, 1 el balsamicoazijn, 50 gr gesraspte parmezaanse kaas, vers gemalen peper
Het brood in dunne schuine plakken snijden. De knoflook boven de olijfolie persen en met 4 el van deze olie de sneetjes stokbrood bestrijken.
De paddenstoelen schoonvegen en in plakken of reepjes snijden, de sjalotjes (ui) snipperen. De paddenstoelen en sjalotjes (ui) samen met de padden- stoelen roerbakken in 1 el knoflookolie. Ondertussen de crostini een paar minuten krokant roosteren onder de hete grill. Van het vuur af de paddenstoelen mengen met de balsamicoazijn, de pesto en de kaas. Bestrooien met peper. De paddenstoelen over de crostini verdelen en onmiddellijk serveren.
Nb: Vertaald uit het italiaans betekent ‘crostino’ (meervoud crostini) ‘dunne toast’. Vaak wordt het brood zoals hier met knoflook, of met kruiden bestreken en op houtskool geroosterd. Dit recept maakt u ook prima met wat oud boerenbrood of een restje stokbrood.